perjantai 14. lokakuuta 2016

Kun pennulta vaihtuu hampaita

 
Elliltä on alkanut vaihtumaan hampaita. Se on alkanut jyrsimään ja puremaan kaikkea mahdollista. Varsinkin pahvilaatikoiden reunat on oikein kiva silputa. Hampaiden vaihtuessa sen ikenenet kutiavat. Nyt selvisi sen viimeaikainen nirsoilu ruoan kanssa sekä satunnainen oksentelu. Elli on muutenkin ollut vähän kiukkuisen oloinen.


Infoa

Kissanpennun maitohampaat vaihtuvat pysyviin hampaisiin n. 4 - 6 kuukauden ikäisenä. Yleensä hampaat irtoavat itsestään ja huomaamatta. Meidän vanhempien kissojen hampaiden vaihtumista aikanaan ei huomannut mitenkään, enkä tiedä olisiko vaihtumista Ellinkään kohdalla huomannut jos ei eläinlääkäri olisi siitä maininnut.


Hampaiden vaihtumisen aikaan on hyvä kuitenkin tarkkailla tilannetta, sillä joskus maitohammas saattaa tarvita ihmisen apua irrotakseen. Maitohammas saattaa jäädä rautahampaan viereen tai esteeksi sen täydelliselle puhkeamiselle. Ongelmien ilmaantuessa pentu tarvitsee eläinlääkärin hoitoa. Lyhytkuonoisilla kissaroduilla varsinkin voi ilmetä näitä ongelmia ja hampaita joudutaan poistamaan. Kissoille tehdään myös oikomishoitoja.

Oksentelu silloin tällöin liittyy myös hampaiden vaihtumiseen. Kissa saattaa syödä ruokansa kokonaisena, koska hampaisiin ja ikeniin sattuu. Tämä ei tee hyvää mahalle ja siitä seuraa oksentelua.

Irronneita hampaita voi löytyä leluista, lattialta tai sitten kissa nielee ne. Kissalle kannattaakin tarjota puruleluja ja/tai leikkimällä vetoleikkiä voidaan edesauttaa maitohampaiden irtoamista niiden heiluessa.

Mahdollisia oireita hampaiden vaihtumisesta:
 • Oksentelu (huom. ei toistuva)
 • Jyrsiminen ja pureskelu
 • Pahanhajuinen hengitys
 • Hampaiden "jurskuttelu"/narskuttelu
 • Verenvuoto ikenestä
 • Turvonneet ikenet
 • Apatia


Ellin purukalusto

Tämä kuva tuli vähän väärästä kulmasta, toiselta puolen olisi vaihtuminen näkynyt paremmin. Ellillä on toisella puolella kaksi kulmahammasta. Elli ei kuitenkaan ollut yhteistyöhaluinen enää tämän kuvan jälkeen, joten tämä saa kelvata. En viitsinyt kiusata enempää.
 
 
Kissanruohoa repimässä

Tässä vaiheessa kissanpentu voi myös alkaa pureskelemaan ei-toivottuja asioita. Esimerkkinä tästä se, että sain Ellin kiinni verekseltään sähköjohtoa puremasta. Onneksi johto ei ollut seinässä. Johdot piiloon!
 
Elli sähköjohdolla

 
 

2 kommenttia:

 1. Meillä hampaita vaihdettaessa Mörkö kokeili uutta purukalustoaan sähköjohtoihin. Kyytiä sai yksi jos toinenkin laturi ja parit kuulokkeet. Oma vika tietysti, mitäs jätin ne näkyville. Onneksi laturit ei olleet seinässä!

  Tsemppiä teille hampaiden vaihtoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mörköhän on tuhonnut pienenä oikein urakalla tavaraa! Riiviö ;) Onneksi ei käynyt mitään pahempaa...

   Poista

Kiitämme kommenteista :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...