keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Kissojen leikkiminenKissanpennuilla on vahva leikkimisentarve. Leikillä pentu opettelee taitoja, joita se aikuisena tarvitsee. Leikkivietti on oikeastaan saalistusvaisto, se koostuu samoista elementeistä mistä jahtikin: vaaniminen, hyppy ja kiinniotto. Myös aikuiset kissat leikkivät, joskaan eivät enää samalla innolla kuin pentuna. Aikuinen kissa myös monesti tarvitsee ihmisen yllytystä leikkimiseen. On kissan leikityksellä itsellekin hyötyä: leikki samalla vahvistaa sidettä sinun ja kissasi välillä.

Jos pentu ei saa leikkimistarvettaan tarpeeksi tyydytettyä, se voi aloittaa tuhojen tekemisen kotona. Meillä pennut ovat aloittaneet tuhojen tekemisen aina, kun eivät saa tarpeeksi huomiota (esim. tv vie voiton). Näitä tihutöitä olenkin esitellyt jo aikaisemmin. Jokaisella pennulla on yksilöllinen leikkimistarve ja meillä nyt sattuu oleman kaksi pentua, jotka tarvitsevat erittäin paljon aktivointia.

Kissalle kelpaavat melkein mitkä lelut vain leikitykseen. Melkein parhaimpia kissanmielestä ovat roskat (paperit, foliot, korkit jne.). Narut, ponnarit ym. nieltävät kannattaa korjata sivuun nielemisriskin takia.

Leikkityylejäkin on erilaisia mieltymysten mukaan. Elli esimerkiksi tykkää kantaa leluja huoneesta toiseen. Se kantaa myös sukkia ja paitoja (kyllä vain!). Se myös piilottaa leluja omaan jemmaansa. Lisäksi Elli pitää kiipeilystä, mitä korkeammalle sen parempi.

Pii taas tykkää potkuleluista. Ja painimisesta.  Se haluaisi painia Ellin kanssa koko ajan, mutta Elli tykkää leikkiä enemmän yksin. Vanhemmat pojat taas tykkäävät pelkästään höyhenleluista tai kissanminttuleluista. Muilla ei voi leikkiä.Elli kantaa pussukkaa


Pussukka pitää tutkia

Matot rullalle

Leikkihetkistä voi saada myös hauskoja kuvia, jos sattuu saamaan kuvan hypystä oikeaan aikaan. Oma kamera nyt ei ole häävi ja meillä on pimeä talo, niin ei aivan saa sellaisia kuvia kuin haluaisi. Ulkona joskus ehkä? Tai sitten seuraavaksi hyppykuvia ottaessa pitää asetella ympärille enemmän valoja (ja toivoa etteivät kissat hypi niitä päin...)


Piin ilmalento

Pii saa ilmasta kiinni lelun


Ellin ilmalento

Pii yrittää houkutella Elliä leikkiin


Aina ei onnistu

Kissoille on olemassa myös useita aktivointi-leluja. Meillekin on hommattu niitä muutamia erilaisia, mutta kissat eivät ole niistä oikein olleet kiinnostuneita. Ei vaikka miten kalliita tai nameja täynnä ne olisivat... Kivoin kissojen mielestä ja ainoa millä ne ovat oikeasti leikkineet, on ehkä ollut "pallopeli", joka on aikoinaan ostettu Totolle kun se oli pentu.


Elli ja Pii pallopelillä

Potkimiseen tarkoitettuja leluja on myös olemassa, ja totta kai sellainenkin on pitänyt hommata. Niistä leluista lähtee kissojen mielestä kiva ääni sitä potkiessa. Tämä potkulelu onkin Piin lempilelu, jonka Elli välillä varastaa ja kantaa jonnekin.


Elli ja potkulelu


Pii ja lempilelu

Vanhemmat pojat tykkäävät eniten kissanminttuleluista, höyhenlelujen ohella. Kissanminttulelua on kiva nuolla ja hieroa itseään sitä vasten. Usein lattia onkin melkoisessa kuolassa leikkien jäljiltä.

Napu kuolaa kissanminttulelua


Välillä Pii unohtaa, että mikäs se lelu olikaan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitämme kommenteista :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...