lauantai 24. syyskuuta 2016

Terveyseroja kissarotujen välillä


Luin hiljattain Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin Terveyseroja kissarotujen välillä. Linkin löysin SEY:n facebook-sivujen kautta. Kysely tähän tutkimukseen toteutettiin pääosin facebookin kautta. Tulokset julkaisi Frontiers in Veterinary Science -tiedelehti.

Artikkelissa oli myös asiaa kissanpentujen liian aikaisesta vieroittamisesta.

"Ryhmä on vasta laatimassa tieteellistä julkaisua havainnostaan, jolla voi olla merkitystä myös kissojen hyvinvoinnille. Alustavien analyysien mukaan kissan pentuajan kohtelulla ja aikuisiän ongelmilla on yhteys. 
Jos pennun vieroittaa liian varhain emostaan, seurauksena on erilaisia käyttäytymishäiriöitä, etenkin arkuutta. Se voi purkautua pakko-oireina, kuten häiritsevänä nuoleskeluna ja imeskelynä. 
”Pentuiän tapahtumat näkyvät kissoissa ihan niin kuin ihmislapsissakin. Pentujen kokemukset jättävät jäljen myöhempiin vaiheisiin”, Lohi kertoo.
Hän arvelee, että vieroituksen lykkäämisellä myöhemmäksi voitaisiin kenties parantaa kissojen hyvinvointia – massiivisesti ja maailmanlaajuisesti. 
Nyt julkaistussa terveystutkimuksessa käyttäytymisosuus oli vasta alustava. Tutkijoiden tavoitteena on tehdä kissoista paljon perusteellisempi käyttäytymiskysely, jollainen on nyt meneillään koirista."

Saa nähdä, tuleeko Piille mitään käytöshäiriöitä. Toivottavasti ei. Sehän oli vasta 6-7-viikkoinen kun te tuli meille... Mutta ei sitä voinut jättää yksin tehtaan pihalle.

Kun sisarukset ja ilmeisesti emokin oli jo loukutettu. Nyt se saa ainakin olla lämpimässä sisällä ja ruokaa on tarjolla jatkuvasti nenän edessä. Arka se oli alkuun, mutta ei enää ollenkaan. En ole ainakaan vielä havainnut sillä mitään tekstissä mainittuja pakko-oireita.

Pii ei stressaa tulevasta

Alun arkuus hävisi Piiltä kun haimme Ellin. Elli on niin reipas ihmisiä ja uusia asioita kohtaan, niin totta kai Piinkin täytyy sitten olla. Pii meinaan ottaa mallia Elliltä kaikissa asioissa. Elli ja Pii ovatkin kuin paita ja peppu. Toivottavasti Ellin ansiosta Piille ei tule käytöshäiriöitä vanhempana.



2 kommenttia:

  1. Itsekin bongasin tuon jutun ja se oli kyllä mielenkiintoinen! Toivottavasti tutkimusta jatketaan vielä tarkempien tietojen saamiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi! Kissojen osalta näitä asioita on tutkittu aivan liian vähän.

      Poista

Kiitämme kommenteista :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...