tiistai 10. tammikuuta 2017

Puuhellan muodonmuutos


Keittiöremontti on meillä vielä kaukainen haave. Toivottavasti ei kuitenkaan enää useampaa vuotta tarvitse odottaa. Ensin pitäisi kuitenkin saada säästettyä rahaa sitä varten. Ainahan sitä voi kuitenkin vähän yrittää saada eteenpäin, edes jossain merkeissä ja vähän kerrallaan.

Minulla on aina yksi jos toinenkin projekti suunnitteilla. Aina niitä ei vain voi toteuttaa, mutta tämä projekti oli helposti toteutettavissa. Edellisestä maalausprojektistani jäi puoli purkkia Tikkurilan Harmony-maalia, jonka ajattelin käyttää pois kuljeksimasta. Ja tällä kertaa iskin silmäni keittiön puuhellaan.

Purkki on ostettu ja avattu keväällä 2014 ja se oli vieläkin vasta-avatun näköistä. Siihen aikaan ei ollut vielä saatavilla Muuri-maalia, jota suosittelisin Harmonyn sijasta käytettäväksi lämpenevien kohteiden maalaamiseen. Muuri-maali on myös täyshimmeä, mutta sen lämmönkesto on huomattavasti parempi.

Harmonyn lämmönkesto on kuitenkin 85 astetta, enkä ole saanut tätä puuhellaa ikinä lämpenemään ulkopuolelta paljon kättä lämpöisemmäksi, vaikka tuli olisi ollut useamman tunnin täydellä pesällisellä. Vain kansi lämpenee kuumaksi. Sekä pihinä piti hyödyntää hukkamaalia.

Tämän projektin ajan kissat olivat tietysti suljettuna erihuoneeseen. Niitä olisi kiinnostanut liikaa tassutella maalissa. Kissojen onneksi tämä maali on pölykuiva jo puolessa tunnissa, joten niiden ei tarvinnut olla eristyksissä niin kamalan kauan aikaa.


Alkuun tietysti ne perinteiset: huolellinen puhdistus ja esteet pois. Myönnän, muutama liesimustan käyttökerta jäänyt välistä kannen ruosteiden perusteella. Hupsista.


Maalasin ensin sähkölieden puoleisen kyljen kahteen kertaan, jotta se ehtisi varmasti kuivua.


Ensimmäisen maalauskerran jälkeen valkoisesta kuulsi vielä läpi.


Toinen maalauskerta riitti peittämään hyvin. Hioin vähän pahimpia jälkiä ja rosoja pois. Lisäksi paikkailin pienemmällä pensselillä maalivirheet ja isoimmat kuopat.

Jälki jäi tarkoituksella vähän "rosoiseksi", jotta hellaan jäisi sellainen vanhan tuntu.


Lopuksi vielä luukkujen ja kannen pyyhkiminen liesimustalla.


Liesimustaa jouduin laittamaan kanteen kaksi kerrosta, jotta ruosteiset kohdat peittyisivät.


Yhden polttokerran perusteella on tietysti hankala sanoa, mutta maali ei vielä ainakaan hilseile tai irtoile. Nyt tietysti nuo kaakelit pistävät silmään. Olisihan nekin olleet kiva vaihtaa samalla... Läheltä käytti, etten alkanut irrottamaan niitä.

Alun perin hella oli tarkoituksena rappauttaa, mutta tiilipintaisena tästä tuli kivan persoonallisen näköinen.

Maalia jäi purkkiin vieläkin päälle litra. Sitten vain miettimään, että mihin sen käyttäisi.

5 kommenttia:

 1. Tulipas tosiaan hieno! Kyllä maali muuttaa näköä, ja halpa uudistus! Meillä on myös vanha puuhella, mutta ei käytetä ollenkaan sillä pelkään kissojen siihen hyppäävän kuumana, ja nyt onkin sitten ihan kissojen ruokapaikkana, johon Touho ei yltä=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, halvaksi tuli :) Sehän on kätevä ruokapaikka, jossa voi pitää kissojen buffettia rauhassa tyrkyllä :) Meillä Napu hyppäsi nuorempana kuuman hellan kannelle ja poltti toisen tassunsa. Paloi kuitenkin sen verran vähän, että sai bepanthenilla kuntoon. Sen jälkeen ei ole mennyt lähellekään.

   Meillä tuo puuhellan käyttö on melkein ehdotonta talvisin. Lämmitysmuotona puulämmitys ja vetävät ikkunat. Sekä lämpöä karkaa välikatolle. Jos kumpikaan ei ole ehtinyt lämmittää töiden takia, talo on aika kylmä. Tämän talven ennätys tähän mennessä on 16,4C. Muutama vuosi sitten kävi kerran 13,5C. Se oli jo kylmä! Silloin täytyy ottaa puuhella mukaan lämmittämiseen. Ja jos ulkona on yli 20C, ei ilman sitä pärjäisi mitenkään, vaikka kattilassa olisi jatkuva tuli...

   Tietysti kissoja täytyy vahtia, kun lämmittää sitä, vaikkeivat nämä kakarat ole vielä toistaiseksi olleet siitä yhtään kiinnostuneita.

   Poista
  2. Touho vetäisi kyllä kaikki kisujen ruoan jos lattialle jättäisi=)

   Meillä on sama juttu, siis puulämmitys, vetävät ikkunat sekä kivijalka jossa isoja rakoja. Nyt ei ole luntakaan että voisi kivijalan eteen lunta kasata. Pahimmilla pakkasilla ei täälläkään riitä kerran päivässä lämmitys, ja nyt oli jo yhtenä aamuyönä tuvan lämpö kahdessatoista. Kesti taas saada lämpö taloon. Päivittäin lämmitään tuvan uunia, takkaa ja vielä saunaakin.

   Niin juuri, oi voi, onneksi ei tassu palanut pahemmin. Ja ehdottomasti hyvä lämmönlähde olisi. Onneksi ollaan taas kevättä kohden menossa, ja kohta ei tarvitse kokoajan lämmittää=)

   Poista
  3. Eli samassa veneessä ollaan :D Joo, lumesta on kyllä iso hyöty eristämisen kanssa. Viime vuonna sai lunta kivijalalle pikku vaivalla, nyt pitäisi lähteä kolaamaan naapurin puolelta asti, jotta saisi edes hitusen. Olisipa meilläkin takka vielä lisänä :)

   Juu näin on, keväämmällä helpottaa tuon lämmityksen puolesta :) Kun ei nyt oikein yli kahdenkymmenen asteen pakkasia enää tulisi...

   Poista

Kiitämme kommenteista :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...