sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Kokemuksia kissan laihduttamisesta


Välillä vähän asiaakin. Kissojen ylipainosta on puhuttu paljon viime aikoina. Tämä johtuu siitä, että ongelma on lisääntymässä. Myös Napulla on ollut ongelmaa ylipainon kanssa.

En ole mikään kissojen ruokinnan ammattilainen, vaan nämä ovat omia kokemuksiani. Näistä kissanruokinta-asioista voi olla useaa eri mieltä ja väitellä loputtomiin. Nämä ovat siis omia kokemuksiani ja huomioitani Napun kohdalla. Nämä eivät välttämättä päde kaikkiin kissoihin, ei edes näihin meidän kolmeen muuhun kissaan.

Napu on ollut dieetillä noin kolmen vuoden ajan. Sillä alkoi kertyä painoa pikkuhiljaa ja pahimmillaan se painoi lähes 9 kiloa. Napu on kohtalaisen pienikokoinen kissa, joten se oli liikalihava tuolla painolla.

Tammikuussa 2015. Tässä kuvassa hetki oltu jo dieetillä. Painoa 8,5 kiloa.

Kun puhutaan kissojen normaalipainosta, on vaikea laittaa tarkat rajat. Ihannepainoa on vaikea arvioida. Helpoin tapa on kokeilla kylkiluita. Jos kylkiluut tuntuvat kevyellä painamisella, on kissan paino normaali. Jos kyseessä on ylipaino, kissan kylkiluut tuntuvat vasta reippaasti painamalla. Liikalihavalla kylkiluita ei tunnu ollenkaan.

Napu oli pari - kolme vuotta sitten liikalihava, sillä siis ei tuntunut kylkiluita ollenkaan. Se oli pehmeä lyllerö joka puolelta, eikä sitä huvittanut oikein liikkua. Tämä lihavuus johtui yksinkertaisesti siitä, että se sai liikaa ruokaa ja herkkuja. Eikä ruoka ollut niin laadukasta, kuin mitä nykyään syötämme sille (ja muille). Välillä sai eläinkaupan ruokaa, välillä taas ihan markettiruokaa. Opin ainakin sen, että kannattaa myös lukea paketista ruoan sisältämät ravintoarvot.

Eli herkut pois, ruokamäärää pienemmäksi ja lisää liikuntaa. Ensimmäiseksi vaihdettiin kaikki Napun ruoat light-versioihin. Lisäksi Napu ja Toto ruokittiin eri aikaan ja eri paikoissa. Tämä kevyt ruoan syöttäminen ei vain tuottanut toivottua tulosta. Paino ei alkanut tippumaan. Karvat kylläkin alkoivat. Siitä lähti silloin aivan älyttömästi karvaa. 

Vuoden jälkeen painoa ei ollut tippunut yhtään. Vähän tullut välillä jopa lisää. Kokeilin useita eri kissanruokamerkkien light-versioita. Napun olemus oli "masentunut" ja sen turkki oli eloton, sekä sillä oli jatkuvasti nälkä. Vähärasvainen ei toiminut Napulla ollenkaan. Lisäksi alkoi epäilyttämään light-ruoan sisältämät hiilihydraatit. Päätin vaihtaa strategiaa.

Kuivaruoka vaihtui mahdollisimman paljon lihaa sisältävään, viljattomaan ja vähähiilihydraattiseen. Eri merkkejä vaihdeltiin ja vaihdellaan vieläkin, koska Napu (ja muut myös) kyllästyvät helposti samaan makuun. Märkäruoka vaihtui raakaruokaan, johon sekoitan lisäksi viljatonta kissanruokaa. Lisäksi kasvatin märkäruoan määrää suhteessa kuivaruoan määrään. Tämä vähensi kuivaruoan syöntiä, koska raakaruoasta kissa tuntee helpommin kylläisyyden tunnetta.

Tämä ruokinta alkoi toimia. Painoa alkoi pudota hitaasti, mutta varmasti. Sen karva alkoi taas kiiltämään ja mikä parasta, sen ei tarvinnut olla enää nälissään. Nyt ollaan menty tällä ruokinnalla lähes kaksi vuotta.

Napu painoi viime vuonna 6-6,5 kiloa. Nyt paino on ollut loppusyksystä asti 5,8 kiloa. Eli vielä vähän olisi ylimääräistä, mutta emme ota siitä enää mitään stressiä. Tuo paino suotakoon seniorille. Laihtukoon jos laihtuu. Pidämme ruokinnan samana. Jouluna Napu sai jopa vähän herkkujakin.

Napulle on tullut vyötärö takaisin ja liikunnan lisääminen on kasvattanut vähän lihaksiakin.Kuten meitä ihmisiä, myös kissojakin on erilaisia. Nimittäin Toto ei lihonut yhtään sillä ruokinnalla, jolla Napu lihoi. Toto on ollut samassa painossa kaikki nämä vuodet.


Se mikä Napulla ei toiminut, voi toimia jollain muulla. Ja se mikä toimi, ei välttämättä toimi jollain muulla kissalla.

2 kommenttia:

  1. Hei ihan mahtavasti olette saaneet Napun painoa tiputettua, hyvät vinkit! Meilläkin olisi Toivolla ja Taavilla tarvetta pieneen painonpudotukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ollaan aika tyytyväisiä tuloksiin :) Toivottavasti painonpudotus tuo Napulle pidempää ikää ja hyvää terveyttä.

      Poista

Kiitämme kommenteista :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...