maanantai 20. maaliskuuta 2017

Operaatio ampiaispesä
Oletko koskaan miettinyt miltä ampiaispesä näyttää sisältä päin? No nyt tulet näkemään. Vintiltä löytyneet ampiaispesät oli pakko hävittää, ennen kuin ilmat lämpenevät. Jättipesä ja pieni pesä. Kun ne pahvilaatikot pitäisi saada vihdoin vietyä sinne vintille.

Mies ei suostunut tulemaan pesän lähellekään, joten pesän hävittäminen jäi minun tehtäväksi. Ensin oli pakko tsempata itseään ja suunnitella mielessä koko homma.

Alkuvalmisteluihin kuului vimmattu Googlen koluaminen ampiaisten talvehtimisesta. Millä lämpötilalla ne heräävät? Onko pesä tyhjä? Hyökkääkö sieltä yksi tai koko parvi kimppuun?Varusteiksi valitsin ämpärin, harjan ja paksut työkäsineet. Pakoreitti oli myös fiksua suunnitella hyvin ennakkoon.


Kädet täristen puuhaan. Toisessa kädessä tietysti kamera. Muuten ei saa todistusaineistoa.


Onneksi osuin ämpäriin. Ennen ämpäriin kurkistamista oli kuitenkin pakko odottaa hetki. Mikään ei onneksi hyökännyt kimppuun. Ämpärin pohjalla oli yksi ampiainen. Siellä siis oli niitä horroksessa!


Alas päästyäni kumosin ämpärin sisällön lumelle. Siellä oli sittenkin kolme ampiaista. Yksi tuli tuosta pienemmästä pesästä.


Täytyy myöntää, että en tiedä ampiaisista oikeastaan mitään. Ovatkohan nuo nyt sitten niitä talvehtivia kuningattaria? Luulin, että niitä on vain yksi pesää kohden.


Ihmismieli on utelias. Niinpä oli pakko avata pesä. Oli ainutlaatuinen tilaisuus nähdä, miltä pesä näyttää sisältäpäin. Kaikessa rauhassa, ilman pistojen pelkoa.


Oikeastaan  pesän sisältö oli omalla tavallaan kaunis. Luonnon omaa taidetta. Melkein alkoi kaduttaa sen hajottaminen. Melkein.

Ampiaispesä päätyi kuitenkin loppujen lopuksi kokonaan hajotettuna ja litistettynä kompostiin. En halunnut ottaa riskiä, että ampiaisia ilmestyisi vielä asuttamaan pesää kesän tullen.


Mukavaa viikon alkua!


7 kommenttia:

 1. Itsekin viime kesän alussa hävitin mökiltä ampiaispesiä,isoin oli tosi iso ja vähän kyllä hirvitti kun ampiaiset pörräsi koko ajan ympärillä. Meillä isäntä pahasti allerginen, joten ei siitä sen enempää keskustelua kumpi joutuu tämän homman tekemään. Pesä on kyllä kaunis sisältä, oikea taideteos..sinänsä kyllä joo harmi että joutuu hävittämään=(

  Kiitos, samoin teille, mukavaa viikon alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä onkin syystä ollut selvät sävelet, kumpi tekee homman. Liian vaarallista allergian kanssa. Meillä ei kummallakaan ole allergiaa, mutta mies ei vain suostunut puuhaan :D

   Poista
 2. Mäki oon luullut, että vain kuningatar jää pesään nukkuun.. Ehkä yksi oli valekuningatar? :D Kesäisin pesien hävittäminen on kamalaa, ei ole käynyt mielessäkään kuvien ottaminen siinä kohtaa, kun ampiaiset hyökkäävät.. :p Kiva nähdä pesä sisältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pakko olla valekuningatar, kumminkin saman kokoisia olivat :D Kesällä en olisi välttämättä puuhaan ruvennut, saati sitten pystynyt kuvaamaan. Hui kauhea :D

   Poista
 3. Oon ymmärtänyt, että ampiaiset eivät uudelleen muuta samaan pesään vaan rakentavat uuden, mutta parempihan ne vanhat pesät on poistaa ettei niitä kohta joku muu ötökkä asuta. :D Ja kuningatar on varmaankin talvehtinut jossain muualla kuin tuossa vanhassa pesässä, nuo on varmaan sinne syksyllä kuolleita työläisiä jotka on ollu ihan sekaisin kun pomoa ei ole enää ollut...

  Tosi hienon näköinen on pesä sisältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se selittäisi tuon määrän. Hyvä tietää :) Meissä on sellainen outojen asioiden magneetti kummassakin, että ei olisi mikään ihme, jos noihin pesiin ilmestyisi vaikka mitä siivekkäitä tai siivettömiä otuksia :D

   Poista
 4. Meillä oli myös mökille kertynyt noita vanhoja ampiaispesiä kesän aikana. Mä myös mietin, että vaan työkäsineet ja harja käteen ja pesät roskiin. Säkin näköjään talviaikaan ottanut niitä pois, niin eikös se ole juuri paras aika, että ne itse ampiaiset on poissa tai horroksessa.

  VastaaPoista

Kiitämme kommenteista :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...