tiistai 27. joulukuuta 2016

Joulu kuvina


Tämä postaus piti tehdä jo oikeastaan eilen. Lunta oli satanut kuitenkin niin paljon yön aikana, joten oli koko päiväksi ja illaksi töitä, eikä sen takia millään ehtinyt kirjoittaa.

Joka tapauksessa, tuli jouluna napsittua kuvia jonkin verran. Ei tietenkään joka tilanteesta, ei se kamera tietenkään jatkuvasti ollut mukana. Pitäähän sitä vähän (paljon) rentoutuakin.

Tämä joulu olikin ihanin joulu vähään aikaan. Pääsi oikeasti joulutunnelmaan ja sai vähän rentoutuakin.

Meidän joulu on aina sellainen perinteinen suomalainen joulu, kaavan mukaan mennään.


Kuusen laitoimme avautumaan jo pari päivää ennen joulua. Kissat saivat samalla tutustua kuuseen turvallisesti ilman koristeita. Köytin sen jo kiinni samalla (kaatumisvaara!). Kissoja ei kiinnostanut koristeeton kuusi juuri ollenkaan, ihme kyllä.

Seuraavana päivänä olikin koristelun vuoro. Laitettiin nyt kuitenkin vielä vähän varoen muitakin koristeita noiden paperitähtien lisäksi. Sellaisia, mitkä eivät hajoa. Alaoksille ei tosin kannattanut laittaa mitään.Paketit laitamme aina kuusen alle odottamaan. Kissat eivät kuitenkaan jaksaneet odottaa seuraavaa päivää, vaan löysivät (haistoivat) kissanminttuhiiren yhdestä paketista. Ei mennyt kauan, kun paketti oli revitty auki ja hiirellä jo leikittiin. Elli tosin tykkäsi enemmän ihan vain siitä paketista.


Aattona jouluaterian laittaminenhan on aina oma operaationsa. Siihen kiireeseen kun vielä lisätään kuusta jatkuvasti repivät kissat... Matot rullalle ja koristeet alas. Nostat koristeen takaisin kuuseen ja saat vähän ajan päästä nostaa sen taas. Vanhempia kissoja ei onneksi ole kiinnostanut kuusi moneen vuoteen. Näille kahdellehan se nyt on jotain aivan uutta ja ihanaa. Iso kiva lelu.

Jotta saisi itse rauhan laittaa jouluruokaa, piti kissoille laittaa oma jouluruoka jotta rauhoittuisivat edes hetkeksi. Kolmea eri kissanruokaa, kinkkua verkosta räävittynä ja pala lohta. Kinkku ei kuitenkaan kelvannut kenellekään näistä neljästä...


Hämärän tultua piti totta kai pihalle laittaa lyhtyjä ja ulkotulia. Tai ainakin yrittää. Tuuli oli myrskylukemissa, joten ulkotulet sammuivat jatkuvasti. Kuten myös lyhdyt, joissa ei ole kunnollista tuulisuojaa. Kun meni hermot toistuvaan sytyttämiseen, haimme varastosta myrskylyhtyjä. Osa niistäkin sammui tuulen takia!

Tuulesta johtuen päätimme poiketa tavanomaisesta perinteestämme käydä jouluaattona haudoilla ja mennä viemään kynttilät vasta joulupäivänä.Lahjat avasimme ennen saunaa. Yleensä toisin päin, mutta välillä näin... Pii tykkäsi seurata sivusta lahjojen aukomista. Elli keskittyi enemmän kuusen repimiseen.


Kissat saivat lahjaksi tietysti leluja. Sen lisäksi, jonka ne aikaisemmin repivät auki. Nämä eivät olleet niin kivoja, koska niissä ei ollut kissanminttua.


En se kummemmin ala esittelemään meidän lahjoja, mutta tämä kissoihin liittyvä kirja pitää mainita. Olikin ensimmäinen kirja joululahjaksi moneen vuoteen. Tätä kirjaa toivoin lahjaksi, sillä luin vähän aikaa sitten sarjan muut osat. Katukatti Bobista kuulin ensimmäistä kertaa Niemennokan nelijalkaisten blogista, tästä postauksesta.


No okei, tämä PartyLiten pöllö-somiste on pakko esitellä. Aivan ihana! Ja kun se on metallinen, kissat eivät voi hajottaa sitä.


Joulusaunasta on kiva tehdä tunnelmallinen. Laitan yleensä muutaman havunoksan lauteille. Ja kynttilät tietysti.

Tämän vuoden uutuutena Emendolle oli tullut pipari löylytuoksu. Arvasin, että sen täytyy olla hyväntuoksuinen, koska tämä pullo oli hyllyn viimeinen. Oli kyllä täyden kympin ostos. Ihanan tuoksuinen, kuin juuri uunista otetut joulupiparit. Pullo on niin iso, että siitä riittää helposti myös ensi jouluksi.


Saunan jälkeen napostellaan yleensä jouluruoan tähteitä. Nyt oli myös juustoja ja lahjaksi saatu viinipullo. Tunnelmaa sai lisättyä vielä laittamalla Netflixistä "takkaohjelma" pyörimään. Myös puuhellassa oli tuli.


Joulupäivänä kävimme anoppilassa jouluruoalla, kuten on tapana joka vuosi. Kiva maistella myös muiden jouluruokia, eikä vain omia. Niihin kyllä kyltyy joulunpyhien aikana.

Kissoista (joita siellä asustaa enemmän kuin meillä) piti tietysti ottaa myös kuvia.


Vielä yksi kissa jäi puuttumaan kuvista.


Hautausmaalla kävimme siis joulupäivänä. Kauas haudattujen muistamista varten on muutama "kivimuuri", johon voi laittaa kynttilän. Ne muurit ovatkin hienon näköisiä joulunaikaan.


Kaiken kaikkiaan kissat ovat tähän mennessä tehneet yllättävän vähän tuhoja. Mitä nyt kuusenkynttilät ovat välillä väärinpäin, ja koristeita pitkin lattioita sekä alimmat nauhat revitty. Havunneulasia kyllä on pitkin lattioita. Mutta onpa vain kuusi pysynyt vielä pystyssä.

Huh, tulipa kirjoitettua paljon tällä kertaa!


4 kommenttia:

 1. Ihanan tunnelmallisia kuvia! Meillä mennään myös aina perinteisen kaavan mukaan. Ihania lahjoja sekä kisuille että ihmisille! Myöskin täällä oli niin kova tuuli ettei hautakynttilät pysyneet päällä, kotipihalle suunnitelluista ulkotulista puhumattakaan. Ja tuota piparituoksua pitää yrittää löytää ensi jouluksi=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Aattona se tuuli oli kyllä tosi harmi juttu. Kuulin, että hautausmaalla oli ollut aika pimeää, kun kynttilät eivät pysyneet päällä sitten millään. Ilmankos silloin joulupäivänä oli niin paljon ihmisiä samoissa puuhissa. Suosittelen kyllä tuota tuoksua, se oli jopa mieheni mieleen :)

   Poista
 2. Hienoja kuvia! :)

  Teillä onkin erikoisen uskaliaasti ollut joulukuusi, noin keskellä lattiaa! Nurkassa sen olla pitää, mieluummin vielä joku sohva siinä edessä, että vähemmän kaatumismahdollisuuksia. Sitten kuusen loistoa voi ihailla tasan yhdestä kulmasta... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kuusi aina joka vuosi tuossa samalla paikalla :D Ei ole oikein nurkkaa, missä olisi tilaa sille. Ei ole vielä mikään vuosi kaatunut. Köytän sen aina kiinni viereiseen tukitolppaan ylhäältä ja keskeltä :)

   Poista

Kiitämme kommenteista :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...